Osteopathie
Wat is osteopathie, en voor welke klachten kan ik bij de osteopaat terecht?
"Life is motion" - A.T. Still, grondlegger van de osteopathie
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele behandelwijze. Dit betekent dat een osteopaat alleen zijn of haar handen gebruikt voor de behandeling. Het belangrijkste uitgangspunt van osteopathie is de totaalbenadering van de klacht. Dit is omdat in het lichaam alle structuren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en elkaar dus ook beïnvloeden.
Een osteopaat onderzoekt en stimuleert de beweeglijkheid van het gehele lichaam, specifiek gericht op de volgende drie systemen: het musculoskeletale systeem (botten, gewrichten en spieren), het viscerale systeem (organen, bloedvaten en lymfestelsel), en het craniosacrale systeem (schedelstructuren en zachte weefsels van schedel en wervelkolom). Door de beweeglijkheid van deze drie systemen te stimuleren wordt de functionaliteit geoptimaliseerd.
Wanneer er een bewegingsbeperking ontstaat op een bepaalde plaats in het lichaam treden vaak ook beperkingen op in andere delen van het lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van het klachtenpatroon. Door middel van zachte manuele behandeling wordt nagestreefd de oorspronkelijke mobiliteit van de verschillende weefsels te optimaliseren. Op deze manier stimuleert osteopathie het lichaam om zichzelf te herstellen. Osteopathie zorgt er vaak voor dat, naast de klacht waarvoor de patiënt komt, ook andere lichamelijke klachten verbeteren of verdwijnen. De algehele gezondheidstoestand verbetert vaak, waardoor mensen beter slapen, meer fysieke activiteiten kunnen doen zonder pijn en ongemak, en psychisch beter in hun vel zitten.
Osteopathie is gebaseerd op anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie, en maakt geen gebruik van apparaten of medicijnen. Als het nodig is verwijst een osteopaat door naar een arts, specialist, of andere (para)medicus.