top of page

Osteopathie

Wat is osteopathie, en voor welke klachten kan ik bij de osteopaat terecht?

"Life is motion" - A.T. Still, grondlegger van de osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelwijze. Dit betekent dat een osteopaat alleen zijn of haar handen gebruikt voor de behandeling. Het belangrijkste uitgangspunt van osteopathie is de totaalbenadering van de klacht. Dit is omdat in het lichaam alle structuren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en elkaar dus ook beïnvloeden.

Een osteopaat onderzoekt en stimuleert de beweeglijkheid van het gehele lichaam, specifiek gericht op de volgende drie systemen: het musculoskeletale systeem (botten, gewrichten en spieren), het viscerale systeem (organen, bloedvaten en lymfestelsel), en het craniosacrale systeem (schedelstructuren en zachte weefsels van schedel en wervelkolom). Door de beweeglijkheid van deze drie systemen te stimuleren wordt de functionaliteit geoptimaliseerd.

Wanneer er een bewegingsbeperking ontstaat op een bepaalde plaats in het lichaam treden vaak ook beperkingen op in andere delen van het lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van het klachtenpatroon. Door middel van zachte manuele behandeling wordt nagestreefd de oorspronkelijke mobiliteit van de verschillende weefsels te optimaliseren. Op deze manier stimuleert osteopathie het lichaam om zichzelf te herstellen. Osteopathie zorgt er vaak voor dat, naast de klacht waarvoor de patiënt komt, ook andere lichamelijke klachten verbeteren of verdwijnen. De algehele gezondheidstoestand verbetert vaak, waardoor mensen beter slapen, meer fysieke activiteiten kunnen doen zonder pijn en ongemak, en psychisch beter in hun vel zitten.

Osteopathie is gebaseerd op anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie, en maakt geen gebruik van apparaten of medicijnen. Als het nodig is verwijst een osteopaat door naar een arts, specialist, of andere (para)medicus.

Galerij osteo 1.PNG

Met welke klachten kan ik bij de osteopaat terecht?

Osteopathie is geschikt voor iedereen. Van baby’s tot volwassenen, en van thuiswerkers tot topsporters. Van klachten aan spieren en gewrichten tot functiestoornissen van het maag-darmstelsel, en van hoofdpijn en kaakklachten tot posttraumatische of postoperatieve klachten. Van vermoeidheidsverschijnselen en ademhalingsproblemen tot (terugkerende) blessures, en van bekkeninstabiliteit en kinderen met concentratieproblemen tot baby’s met buikkrampjes en voorkeurshoudingen. Als u twijfelt of u met uw klacht terecht kunt bij de osteopaat kunt u altijd even bellen voor informatie.

De osteopaat kan helpen om klachten te verminderen, maar ook om preventief het functioneren van het lichaam te bevorderen en op die manier klachten te voorkomen. Omdat osteopathie op een holistische manier naar het lichaam kijkt kan het ook effectief zijn bij hardnekkige en langdurige klachten die niet verholpen zijn door andere behandelingen.

Galerij osteo 2.PNG
bottom of page